Με μεγάλη μας λύπη, τα μέλη της Colour Youth – Κοινότητας LGBTQ Νέων Αθήνας ενημερωθήκαμε για την αυτοκτονία του 14χρονου μαθητή από την Αργυρούπολη. Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να συλληπηθούμε την οικογένεια και τα οικεία άτομα του παιδιού για αυτή την οδυνηρή απώλεια. Είναι τραγικό ότι στη σημερινή κοινωνία η σχολική καθημερινότητα ενός εφήβου μπορεί να διαποτιστεί από τόσο άσχημες εμπειρίες, που θα τον οδηγήσουν σε μία τέτοια πράξη. Τραγικό, αλλά δυστυχώς όχι αδιανόητο.
Η ωμότητα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) μας θλίβει, όμως δε μας εκπλήσσει: τα αποτελέσματα της Έρευνας που διεξήγαγε η Colour Youth για το Σχολικό Κλίμα, όπως το βιώνουν οι ΛΟΑΤΚ μαθήτριες και μαθητές, αποκαλύπτουν συνθήκες κακοποίησης, αντίστοιχης έντασης με αυτήν, υπό το βάρος της οποίας φέρεται να κατέρρευσε ο 14χρονος έφηβος:
- Σε ποσοστό 84,9%, τα παιδιά ακούν στο σχολείο τη λέξη “γκέι” με αρνητική χροιά. Ομοφοβικά σχόλια ακούγονται από άλλους μαθητές σε ποσοστό 74,2%, ενώ πάνω από τα μισά παιδιά (58,1%) ακούν τέτοια σχόλια και από καθηγητές ή καθηγήτριες.
- Το 96% δηλώνει ότι έχει ακούσει σχόλια “για μαθητές που δε συμπεριφέρονται με αρκετά ‘αντρικό’ τρόπο“.
- Το 74,4% των μαθητών και μαθητριών δηλώνει ότι ακούει τρανσφοβικά σχόλια.
- Ένα στα τρία παιδιά έχουν δεχτεί κάποιας μορφής λεκτική παρενόχληση (βρισιές, απειλές, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, κοροϊδευτικές κινήσεις, γελάκια, κλπ) για το σεξουαλικό προσανατολισμό (32,0%), το φύλο (31,1%), ή/και την έκφραση φύλου τους (50,3%). Περίπου ένα στα επτά παιδιά έχουν δεχτεί κάποιας μορφής σωματική παρενόχληση ή/και σωματική βία (σπρωξιές, σκουντήγματα, φτυσίματα, γροθιές, κλωτσιές, κλπ.) σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό (14,6%), το φύλο (12,6%), ή/και την έκφραση φύλου τους (19,3%). Ένα στα τρία ΛΟΑΤΚ παιδιά (33,0%) δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση.
- Από τα άτομα που έχουν δεχτεί βία στο σχολείο, το 27,9% δεν το έχει αναφέρει ποτέ στους καθηγητές/τριες, ενώ όσα ανέφεραν το περιστατικό δηλώνουν ότι η αντιμετώπιση ήταν λίγο (30,8%) ή καθόλου (26,6%) αποτελεσματική.
Ο σχολικός εκφοβισμός, και ιδιαίτερα το bullying που έχει τη βάση του στο σεξισμό, την ομοφοβία, την τρανσφοβία, δεν είναι απλώς μια ακαδημαϊκή έννοια την οποία αρεσκόμαστε να συζητάμε σε ένα θεωρητικό επίπεδο. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει κατακλύσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, επηρεάζοντας άμεσα τις ζωές μας. Είναι μία κοινωνική κατάσταση που τα περισσότερα από εμάς έχουμε βιώσει στο πετσί μας. Δεν αφορά μόνο ΛΟΑΤΚΙ μαθητές και μαθήτριες και τα θύματά του δεν προέρχονται μόνο μέσα από την κοινότητά μας. Σε μεγάλο αριθμό θυμάτων αφορά το κάθε παιδί και έφηβο που κατά την κρίση του θύτη “δεν φέρεται με αρκετά γυναικείο ή αντρικό τρόπο”. Και μας εξοργίζει ότι για άλλη μία φορά είμαστε μάρτυρες μίας κοινωνίας που χύνει κροκοδείλια δάκρυα, αναρωτώμενη “πώς και γιατί”, ενώ κάθε φορά προβάλλει σθεναρή αντίσταση σε οποιαδήποτε προσπάθεια προστασίας και θωράκισης των παιδιών αυτών.
Από τους δήμους που ανενόχλητα έθεσαν υπό την αιγίδα τους τρανσφοβικές εκδηλώσεις μίσους (σχετικό Δελτίο Τύπου εδώ), τον σκοταδιστικό ρόλο της ορθόδοξης εκκλησίας και των συντηρητικών πολιτικών κομμάτων στην κοινωνία, μέχρι την απραξία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων απέναντι σε αναλυτικές και συνεχείς προτάσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, δεν μπορούμε παρά να βλέπουμε τριγύρω μας σοβαρές ευθύνες για τα θύματα του bullying. Είναι επιτέλους η στιγμή το κράτος και οι φορείς να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα του bullying με ένα υποκριτικό νοιάξιμο που σπάνια παίρνει έμπρακτες μορφές, πέρα από μικροκαμπάνιες που απλώς αναγνωρίζουν την ύπαρξη του φαινομένου, που στέκονται σε ευχολόγια και επιπλέον αγνοούν παντελώς την ύπαρξη του ομοφοβικού, τρανσφοβικού και σεξιστικού εκφοβισμού.
Τα μέλη της Colour Youth μουδιασμένα, αλλά και οργισμένα, θρηνούμε για το τραγικό γεγονός και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη και καταστολή κάθε είδους σχολικού εκφοβισμού. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που θα μπορούσε να αποτίσει στη μνήμη του 14χρονου αυτόχειρα.
Ως οργάνωση συνεχίζουμε να είμαστε, όπως οφείλουμε, στη διάθεση κάθε φορέα για συζήτηση και συνεργασία με στόχο την ολιστική και ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Τις προτάσεις μας για την Παιδεία μπορείτε να τις βρείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας.
Ας σταματήσουν οι αρμόδιοι να αναμένουν θύματα και θύτες, για να μπορέσουν να κινητοποιηθούν. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους κι ας κάνουν πράξεις και παρεμβάσεις οι οποίες θα προλάβουν αυτά τα φαινόμενα που έχουν ως κατάληξη την αφαίρεση ζωής έφηβων παιδιών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να θυσιάσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές στο βωμό της απόκρυψης της βάσης, στην οποία διαπράττεται το bullying, σε καθεμία από τις υποθέσεις.