Την Τετάρτη, 10/06/2015, δημοσιεύθηκε το κείμενο που ετοίμασε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για “Το Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης”!
Ως Colour Youth χαιρετούμε την κίνηση αυτή, η οποία, αν ψηφιστεί, θα αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την LGBTQI+ Κοινότητα στην Ελλάδα! Είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, η οποία φαίνεται να κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου ως προς τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης, αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την πολιτική πρωτοβουλία του Υπουργού, παρά το πολιτικό κόστος που αυτή, ενδεχομένως, επιφέρει. Το ότι το Υπουργείο προσκάλεσε όλες τις LGBTQI+ οργανώσεις να συμμετάσχουν στο δημόσιο διάλογο και να υποβάλουν προτάσεις για βελτίωση του σχεδίου είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Ελπίζουμε, η ίδια πολιτική βούληση να υπάρξει και για το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, του οποίου η ψήφιση θεωρείται από την οργάνωση μας εξίσου σημαντική και επιτακτική.
Παράλληλα, θεωρούμε πολύ σημαντικό το ότι υπήρξε μια συνολική αναθεώρηση του συμφώνου συμβίωσης με αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων και όχι μια απλή διεύρυνση του υπάρχοντος, ανεπαρκούς συμφώνου συμβίωσης. Ως κοινότητα νέων, ονειρευόμαστε ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο για όλα τα μέλη της κοινωνίας, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, στο οποίο δεν θα αναγνωρίζεται μόνο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά και γάμος, κατανοούμε, όμως, πως οι μεταβολές αυτές επέρχονται σταδιακά και αναγνωρίζουμε την αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης ως το πρώτο σημαντικό βήμα.
Τέλος, ανταποκρινόμενη στη πρόσκληση για βελτίωση του ανακοινωθέντος σχεδίου μέσω υποβολής προτάσεων η οργάνωση μας έχει να επισημάνει τα εξής:
- Το νέο σύμφωνο συμβίωσης δεν προβλέπει τίποτα για την τεκνοθεσία και, γενικότερα, για τη γονεϊκότητα. Ταυτόχρονα, η έλλειψη νομικού πλαισίου για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την τρανς γονεϊκότητα. Ευελπιστούμε ότι το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα δώσει τέλος στη διάκριση που γίνεται εις βάρος τρανς ατόμων, ενώ ελπίζουμε σε μια αναθεώρηση του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου στο άμεσο μέλλον, που θα βγάλει από την αφάνεια τις ομογονεϊκές οικογένειες.
- Θεωρούμε απαραίτητη την αναδιατύπωση του άρθρου 12 §2, ώστε να μην αποτελέσει βάση για περιορισμό των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που προβλέπει το νέο σύμφωνο
- Θεσμική μας διεκδίκηση είναι η παράλληλη έναρξη ενός κοινωνικού διαλόγου με απώτερο στόχο τη νομική αναγνώριση και των πολυσυντροφικών σχέσεων συμβίωσης.
Συμπερασματικά, ως κοινότητα LGBTQI+ νέων, παρόλο που μας θλίβει το γεγονός ότι έπρεπε να φτάσουμε στο 2015 και να καταδικαστούμε ως χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Υπόθεση Βαλιανάτος κλπ. κατά Ελλάδας) για να υπάρξει μερική νομική αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, είμαστε αισιόδοξοι και αισιόδοξες ότι οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις θα οδηγήσουν στην τελική θεσμοθέτηση ενός συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και καλούμε το σύνολο του πολιτικού κόσμου να σταθεί στο πλευρό μας και να υπερψηφίσει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.