Σήμερα, 19 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών με τον Αστυνόμο Α΄, κ. Κωνσταντίνο Παππά, Τμηματάρχη Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Συγκεκριμένα συμμετείχαν από την Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας οι:
- κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος της Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
- κ. Θανάσης Θεοφιλόπουλος, Υπεύθυνος Έργου «Πες το σ’ εμάς», Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
- κ. Κωνσταντίνος Παντικίου, Μέλος Δ.Ο. Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας
Επίσης, συμμετείχαν:
- κ. Μαρίνα Γαλανού, Πρόεδρος Δ.Σ. του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.)
- κ. Έφη Κάσσου, Μέλος Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.)
- κ. Όθωνας Ψάλτογλου, δικηγόρος, συνεργάτης Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α.).
Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης και ο κ. Βασίλης Φούκας, Υπαστυνόμος Α΄, Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, Γ.Α.Δ.Α.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον Τμηματάρχη της Υπηρεσίας, κ. Κ. Παππά, για το Έργο «Πες το σ’ εμάς»[1] που υλοποιεί το Σωματείο Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, καθώς και για το Έργο «Υποστηρικτικές, συνοδευτικές και νομικές υπηρεσίες σε θύματα εγκλημάτων μίσους»,[2] στο οποίο το Σωματείο Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας είναι εταίρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Επιπλέον, ο κ. Κ. Παππάς, ενημερώθηκε και για τη λειτουργία του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), τη βία και τις πολλαπλές διακρίσεις με τις οποίες έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη η τρανς κοινότητα στην Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για την αδράνεια που επιδεικνύουν πολλές φορές οι αστυνομικές αρχές στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας ή/και διακρίσεων με βάση την ταυτότητα/έκφραση φύλου ή/και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι, ορισμένες φορές, αστυνομικοί εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά.
Εντούτοις, από τη συνάντηση διαφάνηκε η θέληση – τόσο από την πλευρά της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γ.Α.Δ.Α. όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών που συμμετείχαν – για πλήρη αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της LGBTQI+ κοινότητας. Έγινε ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, σε πολύ καλό κλίμα, γεγονός που αφήνει χώρο για ελπίδα ότι οι LGBTQI+ άνθρωποι στην Ελλάδα, θα μπορούν στο μέλλον να απολαμβάνουν πάντα τον αυτονόητο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και να αντιμετωπίζονται ισότιμα με όλους τους πολίτες, κατά την επαφή τους με τις αστυνομικές αρχές.
[1] Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
[2] Όπ. π.